blurry afbeelding van pen en envelop

Juni: Op 10 juni overhandiging adviesrapport, met oog voor de burger

Op 10 juni 2024 is het zover. Dan overhandigt de Staatscommissie rechtsstaat haar adviesrapport aan burgers en vertegenwoordigers van regering, rechtspraak en parlement. Zo'n 200 burgers, ambtenaren en professionals komen die dag bij elkaar in cultuurgebouw Amare* om samen terug te blikken op het onderzoek van de staatscommissie. En natuurlijk om vooruit te kijken: wie gaan er aan de slag met de adviezen?

Een staatscommissie met oog voor de burger

Bijna anderhalf jaar lang heeft de staatscommissie via allerlei manieren en kanalen ervaringen opgehaald. Burgers konden via bijeenkomsten, peilingen, consultaties en een burgerpanel hun verhalen delen met de staatscommissie. Ook sprak de staatscommissie uitgebreid met wetenschappers en overheidsmedewerkers.

Lees hier hoe de staatscommissie informatie heeft verzameld, en hoe zij naar de toekomst kijkt

Beeld: ©Lambert de Jong / Staatscommissie rechtsstaat

Acelya Dogan en Malu Hertzdal over de rol van ambtenaren

In de rechtsstaat speelt de relatie tussen overheid en burger een belangrijke rol. Hoe kijken ambtenaren naar hun rol en de relatie met de burger? De Staatscommissie rechtsstaat heeft tijdens haar onderzoek tientallen ambtenaren hierover gesproken. Zo ook Malu Hertzdal en Acelya Dogan, van de gemeente Enschede. 

Lees het interview met Malu en Acelya
 

Beeld: ©Staatscommissie rechtsstaat

Rachelle Gulikers: Als overheid moet je structureel aan het vertrouwen van inwoners werken

In een rechtsstaat moet iedereen mee kunnen doen. Rachelle Gulikers is programmamanager burgerbetrokkenheid en lokale democratie bij de gemeente Heerlen. Zij stelt dat de overheid veel meer gebruik moet maken van de ervaringen van inwoners. Dat is niet iets wat je eenmalig doet, maar waar je structureel aan werkt, stelt zij. Ook moet je oppassen dat je als overheid inwoners niet overvraagt. 

Lees het interview met Rachelle

Beeld: ©Lambert de Jong / Staatscommissie rechtsstaat

Jouw stem telt!

Vandaag kun je stemmen voor het Europees Parlement van de Europese Unie. De rechtsstaat is de basis van de EU. De rechtsstaat is een voorwaarde voor bescherming van grondrechten en democratie. Waarom is dit belangrijk? Om samen te kunnen werken binnen de Europese Unie is het nodig dat landen kunnen vertrouwen op de kwaliteit en onafhankelijkheid van het nationale rechtsstelsel in ieder land. 
 

* In de nieuwsbrief van april stond dat de overhandiging van het adviesrapport zou plaatsvinden in de Statenpassage van de Tweede Kamer.