blurry afbeelding van pen en envelop

Laatste nieuwsbrief van de Staatscommissie rechtsstaat

Op 10 juni 2024 overhandigde de Staatscommissie rechtsstaat haar adviesrapport aan burgers, en aan regering, parlement en rechtspraak. De opdracht van de staatscommissie is daarmee tot een einde gekomen. In deze laatste nieuwsbrief lees je meer over het rapport, en de overhandiging ervan aan burgers en staatsmachten. Ook laten we de verhalen zien van de mensen die hebben bijgedragen aan het onderzoek. 

De gebroken belofte van de rechtsstaat

Om onze boodschap zo goed mogelijk te vertellen, zijn er een publieksversie en explainervideo's met ondertiteling in meerdere talen beschikbaar. We laten burgers aan het woord in interviewvideo's, en we publiceren eind juni een Engelse vertaling van het rapport. 

Lees alles over het rapport en bekijk de video's

Beeld: ©Staatscommissie rechtsstaat

Burgers aan het woord

Bij de presentatie van het rapport op 10 juni waren zo’n 200 mensen aanwezig. Ambtenaren en journalisten, maar vooral: burgers. In het eerste deel van de presentatie ging Corissa Abdoeljamil namens de staatscommissie in gesprek met en professionals uit de staatsmachten: Alex Corra, Yaëlla Lapré en Acelya Dogan, en burgers Batya Brown, Saskia Brandewijn en Jaser Husseini. Hoe komen de ervaringen van burgers en professionals overeen, en hoe verschillen zij van elkaar? 

Bekijk hier de foto's van de talkshow en overhandiging

Beeld: ©Mcklin Fotografie

Benieuwd naar de presentatie?

In het tweede deel van de presentatie waren de vertegenwoordigers van de staatsmachten aanwezig: de minister van Justitie en Veiligheid en de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, de voorzitters van Tweede en Eerste Kamer, en de president van de Hoge Raad, voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State en de voorzitter van de Raad voor de rechtspraak. Voorzitter Henk Kummeling overhandigde het rapport eerst aan de burgers, en vervolgens aan de vertegenwoordigers van de staatsmachten. 

Je kunt beide delen van de presentatie terugkijken op YouTube:

  • Deel 1: talkshow met burgers
  • Deel 2: overhandiging aan burgers en staatsmachten
Beeld: ©Mcklin Fotografie

In de media

In de week na overhandiging van het adviesrapport is er veel aandacht geweest voor de voorstellen van de Staatscommissie rechtsstaat. Hieronder lees je een overzicht van wat er gepubliceerd is over dit onderwerp in week na 10 juni.

Ga naar het overzicht

Beeld: ©Mcklin Fotografie

Bedankt!

De Staatscommissie rechtsstaat is erg onder de indruk van alle ervaringen die mensen hebben gedeeld om bij te dragen aan het onderzoek. We willen iedereen daarvoor hartelijk bedanken. 

Beeld: ©Mcklin fotografie